Број 3363  петок, 20 август 2010
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Магазин

Site Meter
Анализа

Си велам

Математиката на претседателот

Ерол Ризаов

Во држава со сиромашен народ тешко се спроведливи високи демократски стандарди

Претседателот на државата, Ѓорге Иванов, вели дека ни се потребни 8.000 евра национален доход по глава на жител за целосна имплементација на Охридскиот договор. Сигурен сум дека нашиот претседател не го мери нивото на демократијата според примањата и стандардот на граѓаните, но во симболиката на пораката што ја испрати до граѓаните на Македонија има голема вистина. Постојат држави кои имаат над 30.000 евра по глава на жител, ама имаат и диктатура. Но, се' уште не е познат пример на современо демократско општество со високи демократски дострели, а со национален доход од 2-3 илјади евра по глава н�� жител. Во држава со сиромашен народ тешко се спроведливи високи демократски стандарди. Таму владее популизмот, манипулацијата, криминалот, митото и корупцијата, бирократијата и страховладата. Ако на тоа мислел нашиот претседател Иванов кога како единица мерка за нивото на демократските процеси ја зема сиромаштијата, се согласувам. Целосно е во право.

Според веселата математика на претседателот, ни останува да чекаме до 700-800 евра просечна плата, во меѓувреме да ја симнеме невработеноста од 35 отсто, како европски шампиони, на прифатливи 10 отсто и да ја запреме епидемијата на сиромаштија од срамните размери. Во земја во која над 30 отсто од граѓаните не знаат како ќе го поминат денот навистина не е можна ни функционална, па дури ни формална демократија. Стомакот секогаш е поважен од возвишените цели. Него не можете да го лажете. Дури тогаш кога ќе ги достигнеме визиите на претседателот Иванов, ќе може не само Охридскиот договор, туку и законите да бидат применливи во животот.

Во демократската фабрика, во македонското Собрание, многу полесно се носат препишани закони отколку што тие стануваат составен дел на животот. Нивото на македонскиот стандард е поблиску до социјално востание отколку до свеста за изградба на цивилизирано европско општество. Во државите каде што важи правото, каде што функционира правната држава, кога се носат законите во образложението прецизно пишува колку ќе чини примената на тој закон во практиката, кој тоа ќе го плати и каква ќе биде придобивката од примената на соодветниот закон. Применливоста во живот на законските акти кои, се разбира, мора да бидат во согласност со Уставот е најважната задача на законодавецот. Деновиве Македонија се соочува со еден таков закон кој длабоко засега во животот на огромен број граѓани. Тоа е т.н. Закон за домување. Ретко кој го прочитал законот, но сите го коментираат, анализираат, а граѓаните, главно, се опседнати со високите казни доколку не се регистрираат навреме станбените згради како компании. Законот, како и многу други наши закони, се донесе на ура иако е оставен пристоен рок за негова имплементација. Меѓутоа, ситуацијата на теренот покажува дека не се исполнети сите предуслови за негова примена во практиката. Не се работи само за традиционалниот наш јавашлак, ни за нашиот менталитет да се чека последниот момент за исполнување на законскиот рок. Препишаниот Закон не ги зел предвид сите специфичности на сопственоста на становите во Македонија, не го зел предвид ни нивото на културата на домување и на функционирање на другите логистички служби кои треба да овозможат примена на еден ваков навистина значаен закон. Во Македонија постојат три вида сопственост на становите. Мал број станови се' уште се во државна сопственост. Еден дел од становите се купувани на класичен купопродажбен начин според пазарни цени, друг дел во периодот на големите југословенски инфлации со поволни станбени кредити, а еден добар дел со продажба на општествените станови според исклучително поволни цени. Во овие цени се влезени и парите на сите вработени кои издвојуваа 4 отсто од своите примања во солидарните станбени фондови. Тоа создаде ситуација во која културата на домување се сведе на: мое е она што е до излезната врата, се' друго не ми е гајле. Практично најголемата животна инвестиција на граѓаните е концентрирана во квадратите на станот, односно во опремувањето на нивниот дом, кој нели трае со децении до крајот на животот на повеќе генерации. Огромна површина на зградата која, исто така, е во сопственост на станарите стана ничија. Големо богатство на станарите е претворено во социјалистичка колективна сопственост кон што е зачудувачки индиферентен односот на газдите. Малкумина водат сметка за ова големо богатство. Овој Закон има амбиции да стави ред во оваа сопственичка какафонија, но за ова законодавецот не предвидел доволно прецизни одредби, ниту доволно објаснување за јавноста. Владата, која е позната по своите штедри политички кампањи, не предвидела ништо за имплементацијата на овој Закон како обраќање и објаснување до граѓаните. Она што го запаметија граѓаните од овој Закон е дека следуваат казни од 300 евра по стан доколку навреме не се заврши регистрацијата на станбените згради. И ништо повеќе. Имплементацијата на ваквите закони каде што сопственоста е прилично замрсена и каде што живеењето во колективни згради бара построги норми и правила, во некои држави кои го направиле овој чекор трае по 4-5 години. Советот на станарите и именувањето на управит��ли од составот на станарите не се вистинското решение. Тоа го покажуваат искуствата во земјите каде што ваквите закони се применуваат. Значи, на повидок е голем бизнис. Тоа во практиката на крајот завршува вака: по првичните нејаснотии и големи расправи и тензии меѓу станарите и власта на сцена стапуваат професионални компании кои го преземаат управувањето со целиот станбен фонд. Една таква фирма управува со по неколку десетици згради, а некои имаат и по неколку стотици големи станбени објекти под нивно менаџирање и управување. Сопствениците на станови за одржување на влезовите, паркиралиштата пред зградите ако се сопственост на зградите за кои се платени комуналии при нивната изградба, а не да ги присвојуваат општините како што е тоа со случајот во Скопје, потоа за одржување на фасадите и нивното обновување на секои 7-8 години, за функционирање на лифтовите, за редовно варосување на влезовите, нивното чистење и одржување ќе мора месечно да плаќаат според сегашните стандарди од 15 до 30 евра во зависност од големината на зградата и на станот. Во тој случај, навистина зградите изгледаат убаво, хигиената е на завидно ниво, фасадите блескаат, лифтовите работат, постојат добри услови станарите и да стопанисуваат со неискористените заеднички простории, да издаваат делови од зградата под кирија, а дел од зградите добиваат и дозволи за надградби и слично. Од тоа се разбира профитираат и сопствениците на становите и новоформираните компании. До тука се' е убаво. Суштината на проблемот е ист како во математиката на нашиот претседател Ѓорге Иванов. За граѓаните на Македонија да плаќаат од 15 до 30 евра месечно за одржување на зградите треба да имаат просечна плата од 700 до 800 евра месечно, или што би рекол нашиот ни претседател 8.000 евра национален доход по глава на жител. Ете затоа е во право претседателот Иванов. За да живееме пристојно, би рекол скромно на периферијата на Европа ни требаат барем најмалите просечни плати во ЕУ. За жал, македонските влади и политички елити одамна не работат на оваа агенда. Се' уште градиме интензивно само партиска држава каде што главните инвестиции се насочени во одржување на транзициските власти.


#
Статијата е прочитана 2580 пати.

Испрати коментар

Од: jovan
Датум: 20.08.2010 00:18:33
So kosmodiskot se proslavi, ama so matematikava......nekako slabo mu odi.
Од: trajce
Датум: 20.08.2010 06:35:25
Da ne treba na onie sto gi kupia (dobia na poklon stanovite) ili onie sto imaat poveke stanovi da im gi odrzuva zgradite drzavata citaj site nie koi ne sme dobile stanovi takanareceni drzavni? Pa normalno e deka tie sami ke si gi odrzuvaat.
Од: Doktorot od Detroit
Датум: 20.08.2010 06:41:34
Ova e eden od dobrite i "benigni" tekstovi na G-din Rizaov. Za razlika od nekoi prethodni tekstovi kade sto morase da bide ostro kritikuvan, vo ovoj tekst avtorot ima svoj "slucaj" sto sepak "drzi voda"!
Од: Mitre od dolnidupeni
Датум: 20.08.2010 07:40:14
Se se sveduva nivni juri[nici a pod kapa na nivniot kadievski da si go zemat biznisot so stanovite.
Од: Moris
Датум: 20.08.2010 07:41:04
Ohrid treba da se sprovede po sekoja cena.Treba da se sprovede so ona sto go imamem, a ne so ona sto go nemame. Ohrid e ohrid sudbina na makedoncite nakoj istorijata ke mu sudi.Pretsedatelot da zasuce rakavi i da raboti na nego seriozno i da ne bara skrieni tocki i zapirki tuku d ago sprovede.Makedoncite nikogas nema da go prifatat dogovorot, a za mene ovoj dogovor ne e prekin na vojuvanjeto tuku prekin na pobedata na Makedoncite vo odbranata na Makedonija nad neprijatelskite buntovnicki sili i nivni sojuznici koi go smenija ustavniot poredok na Makedonija so Ohridskiot dogovor.
Од: sime
Датум: 20.08.2010 08:00:54
Implementacijata na 9ovoj i slicni zakoni zboruva kolku sme nezreli i kako drxzava i kako narod.Se molcese cela godina i kratko pred istekuvanje na rokot se oglasija mediumite deka ke se kaznuva. Mesto da predhodela dobra analiza,priprrema na nnaselenieto so vreme see preti so 300 evra,pa kaj da gi najdeme?
Од: ЗАКОНОТ МОРА ДА Е ЗА ДОБРО
Датум: 20.08.2010 08:14:29
Ние станарите се виде со години неможевме да се справиме со разни нарушувачи од страна. Извиткани плехови за струјни саати шкртаници и дупки по зидови пушење по скали ѓубре оставање пред влезови од нестанари галама итн. Државата и треба да казнува. Како смее човек дојден од Белгија каде несмее а тука истиот тој колата пред зграда во трева. А бе 1000 евра казна . Не почитуваат ни држава ни нас.
Од: Kade e stosot?
Датум: 20.08.2010 08:42:02
Da, kade e stosot? Pa vo procentot na nevrabotenost, koj go spomnavte pogore vo tekstot. Itrecite vo vladata presmetale deka so vrabotuvanjeto na profesionalci vo kuknite soveti za nekoj procent ke se namali nevrabotenosta vo Republika Makedonija. Isto kako sto so uzasnata kampanja za zapisuvanje na 96% ?!?!?! od srednoskolcite na univerzitetite niz drzavata, se osloboduvaat od cela edna armija na mladi nevraboteni lica. Narodot veli - dodeka pametnite umuvaat, budalite zivotot ke si go odziveat, vo slucajov vladata ke si go istera mandatot.
Од: ?!
Датум: 20.08.2010 10:03:19
Кој би рекол дека Охридскиот задирал во скоро сите свери на животот.Е,ако и сега дел од граѓаните се против него,значи дека се против регулирање на состојбите.Значи ли тоа, се што би не натерало да го сработиме,ни пречи,па било да е тоа и Рамковниот.Каква грешка на нашите пријатели.Требало поинаку да го дефинираат,познавајќи не,за да го спроведеме.Или не ги сакале двете.Но, ние си имаме и за тоа лек.Тука се песните.Да живее Македонија?!
Од: Gragjanin
Датум: 20.08.2010 10:14:56
Dobra i realna vi e konstatacijata deka tranzicionite vladi do sega gradea isklucivo partiska drzava. Dobro e sto ne amnestirate nikogo. Sekogas ednite triea race i leeja solzi radosnici koga drugite gresea se so cel po lesno da se osvoi vlasta. Narodot pak obezglaven, bez vistinski vodac ne znaese kon sto da se svrti i zatoa glasase kako sto glasase,poveke kaznuvajki so sto najmnogu se kaznuvase samiot sebe. Na kraj sekogas cehot go plaka narodot za kogo se bijat bitki do pred izbori (nie sme vo kontinuirani izbori) za po toa ednite vednas da gi zaboravat vetuvanjata a drugite barem se golemi dusebriznici za svojot narod! Si velam: ima li kraj na ovaa golgota!!!
Од: Che Gi Varam
Датум: 20.08.2010 13:51:48
Iako navidum logikata na Ivanov e izvrtena i nelogicna, za zal covekot e vo pravo. On ja kazuva vistinata za Makedonija, kade samo onoj sto ima pari moze da si ja otkupi "demokratijata" i vo instituciite i vo sudstvoto. Onie sto nemaat, a se ogromno mnozinstvo, e oni ne mozat da ja pocuvstvuvaat demokratijata vo nieden segment. Naprotiv, na grbot go osekaat bremeto od takanarecenata "demokratija" koja ja praktikuvaat onie so podlabok dzep. Sto se odnesuva do Zakonot za domuvanje, toa e uste eden klasicen primer deka Makedonija e totalno neorganizirana drzava, instituciite ne si ja znaat rabotata a gragjanite nemaat pojma kako e da se zivee podobro i poorganizirano. Zakonot ima mnogu falinki, no sto da pravime koga vo zakonodavno-pravnata komisija vo Sobranieto imate pratenici koi samo digaat raka a voopsto ne go procitale predlog zakonot. Se e napraveno proforma, nema da ima sustinski podobruvanja, ke si ostanat starite naviki na otupeniot mak.gragjanin
Од: 3G
Датум: 20.08.2010 15:49:38
Erol, you can not be serious indeed. Inaku Makedonija ke trebase da ja dobie Nobelovata nagrada za ekonomija i toa bez konkurencija. Kako inaku moze da opstoi i postoi zemja so tolku nisok opstestven proizvod plus 35% nevrabotenost? Ako ne so fiktivna nevrabotenost kade t.n. nevraboteni zarabotuvaat nekolku pati poveke od vrabotenite a eden del od nivniot dohod odi vo gebovite na korumpiranite administrativci. Za zestokata poddrska na albanskiot nacionalizam pod plastot za poddrska na nivnite covekovi prava i i multietnicnost i borba protiv makedonskiot nacionalizam(koj vsusnost e raspnat na posebnite etnicki prava znaci poveke od cetirikrak krst) treba li da se trosi vreme i zborovi.

Најди! во Утрински
Анализа