Број 2938  вторник, 17 март 2009
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Хороскоп
Што прават денеска
Фељтон

Претходен број


Site Meter
Македонија

Најмногу се јаде мрсна и пржена храна

Изборот на месото е погрешен, оценуваат епидемиолозите

Јасмина Јовановска

Најголемиот дел од населението во Македонија нема пари за здрава храна. Поради нискиот стандард, но и поради лошите навики за исхрана, луѓето повеќе јадат мрсна и пржена храна, која е не е квалитетна, но за неа се одлучуваат зашто е поевтина.

Ова е оцената на епидемиолозите направена според тоа кои прехранбени производи во нашата земја најмногу се трошат. Од месо најмногу се консумираат сувомеснати производи кои се полни со конзерванси, а многу малку е застапена рибата, иако е многу поздрава храна. Единствено нашата нација доволно внесува минерали и витамини.

„За да го преживеат зимскиот период поевтино, се прават огромни залихи на зимници и туршија, храна што е малку калорична, но затоа многу солена. Затоа и не треба да зачудува дека дневното внесување сол е трипати поголемо од максимално дозволеното. Или се внесува до 16 грама сол на ден, иако е дозволено само пет грама. Во летниот период, пак, иако имаме изобилие на овошје и зеленчук, се консумираат преработки од овошје што се помалку здрави зашто имаат многу шеќери“, објаснува д-р Златка Димитровска од Одделението за физиологија и мониторинг на храна при Републичкиот завод за здравствена заштита (РЗЗЗ).

Дека се консумира многу мрсна храна покажува и податокот дека дневното внесување видливи и невидливи масти се искачува и до 116 грама, иако максимално дозволеното внесување е до 30 грама.

Ова не е прв ваков извештај за тоа каква храна јадеме. РЗЗЗ секоја година ја изработува македонската пирамида на исхрана и дава препораки за тоа како да се храни населението.

„Во исхраната многу малку се застапени интегралните жита, па дури ги нема ни во лебот. Се јадат повеќе бел леб �� лиснати теста“, укажува д-р Димитровска. Таа вели дека и мажите и жените претеруваат со храна и дневно внесуваат и до 2.700 калории, што е повеќе од нормално.

Дневно се внесува и до 90 грама месо. Иако овој процент е доволен, сепак, изборот на месото е погрешен.

„Се внесува мрсно месо, а никаде ја нема рибата. Во неделното мени рибата треба да биде застапена барем два-три пати, бидејќи е добра за срцето“, препорачува д-р Димитровска.

Таа апелира дека треба да се зголеми и дневното внесување свеж зеленчук и овошје, и тоа по околу 300 грама. И месото и јајцата, исто така, треба да се јадат два-три пати во неделата.

„Секако, не треба да се заборави и на зрнестата храна, како што се гравот, грашокот, леќата“, посочува д-р Димитровска.


Статијата е прочитана 862 пати.

Испрати коментар

Од: kiro USA
Датум: 17.03.2009 05:10:49
DRN DRN JANINA Sto sakase da kaze Dr. so ovoj text? Standart , Glup narod , Tradicija? Ili nova propaganda .
Од: tanja
Датум: 17.03.2009 11:00:30
toa e se vo red megutoa nasite plati ne ni go ovozmozuvaat istoto.pa nezdravata ishrana e rezultat na siromastijata.
Од: may
Датум: 17.03.2009 16:16:13
a vo drugive drzavi ko bajagi zdrava hrana se jade ...

Најди! во Утрински
Македонија
Кризата чукна на вратите од битолскиот текстил
Граѓаните засадија нови 2 милиона дрвца