Број 3653  четврток, 11 август 2011
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска
Онлајн вести








Site Meter
Забава

По ваш вкус

Турска баклава

ПОТРЕБНО Е:

l 500 г ореви

l 250 г путер

l 8 кори за пита

l 80 г суво грозје

l мускатно оревче

l 300 г шеќер

l 50 г мед

l 5 дл вода

l ванилин шеќер

l лимон

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

1

Корите пресечете ги на половина. Спојте по четири кори, премачкајте ги со растопен путер, наредете ги една врз друга и ставете ги во плехче.

2

Посипете со мелени ореви, суво грозје и мускатно оревче и повторете ја постапката додека не го потрошите филот. Завршете со четири кори премачкани со растопен путер.

3

Баклавата исечете ја на коцки со ширина околу пет сантиметри и секоја пресечете ја дијагонално. Полијте со преостанатиот путер и печете 20 мин. на 180 степени, а потоа уште 40 мин. на 160 степени.

4

Кога ќе се олади баклавата, полијте ја со шербет.


#
Статијата е прочитана 1119 пати.

Испрати коментар
Најди! во Утрински
Забава
Во трага на брчките
Супермоделката ужива по раскинувањето на врската
„Некст тајм“ пред промоција
Искршен ресторанот на голиот готвач во Бирмингем
Помагаат во слабеењето
Нашата публика знае да почувствува искреност

"""