Број 3031  четврток, 09 јули 2009
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска

Претходен број


Site Meter
Економија

За микрофинансирање во ЕУ - 100 милиони евра

Европската комисија изготви предлог за формирање ново тело за микрофинансирање, со цел подобро справување со ударот од економската криза. Проектот, пред се', е наменет да ги поттикне граѓаните да започнат сопствен бизнис или, пак, да им помогне на веќе постојните мали бизниси да се издигнат. Кредитите ќе бидат наменети за мали претпријатија кои бројат до 10 вработени, што претставува 90 отсто од сите фирми во ЕУ. Висината на кредитот за една компанија ќе биде максимум 25.000 евра. Комисијата предложи околу 100 милиони евра од постојниот европски буџет да се пренесат на проектот за микрофинансирање. Се очекува сумата да се зголеми и до 500 милиони евра со помош од меѓународни финансиски институции, од кои најголем поддржувач би била Европската инвестициона банка. Резултатот би бил 45.000 заеми во период од осум години.

Комесарот за вработување Владимир Шпидла соопшти дека ова претставува обид за обезбедување можности за нови почетоци на невработените, полесен пристап до кредити и напредок на малите претпријатија. Шпидла додаде дека доколку Европскиот парламент и Советот го одобрат предлогот, средствата ќе им бидат достапни на граѓаните на ЕУ од почетокот на следната година.

ЕУ веќе одреди 19 милијарди евра за Европскиот социјален фонд за да ги помогне погодените од економската криза. Трите приоритети на Комисијата се: одржливост на вработеноста, создавање нови работни места и промоција на мобилноста; надградување на вештините за справување на новите барања на пазарот; зголемување на пристапот до работни места. Предлогот предвидува и 5 милиони практикантски места за младите, со цел нивно обучување за полесно снаоѓање на пазарот на работа. (М.П.)


Статијата е прочитана 242 пати.

Испрати коментар
Најди! во Утрински
Економија
За 300 евра паѓа цената на зелениот картон?
На ХЕЦ „Чебрен“ и „Галиште“ ќе почекаме уште неколку години
Парите од еврообврзницата ќе отидат за плати
Експертите ја критикуваат владината политика
На Берзата обврзниците поинтересни од акциите