Миникроасани
Потребно е: половина килограм остро брашно, 3,5 децилитри топло млеко, 1 децилитар масло, 1 маргарин, 1 жолчка, вреќичка сусам, 2 кесички сув квасец, малку сол и шеќер.
Откако квасецот ќе стаса, измешајте го со брашно, млеко и масло. Потоа тестото оставете го да скисни половина час на топло.
Тестото се дели на шест дела, а маргаринот на пет. Се прават тркалезни форми, кои се премачкуваат со маргарин и така се' до крај. Потоа се развлекува голема кора, која се сече на 32 триаголника. На секој се ставаат рендано сирење и салама и се виткаат од поширокиот дел кон потесниот. Направените кроасани се редат во тепсија и се оставаат половина час да стасаат. Пред печењето се мачкаат со жолчка и се попрскуваат со сусам.
Доколку сакате благи кроасани, полнете ги со џем и кога се печени, прскајте ги со шеќер во прав. |