Број 3031  четврток, 09 јули 2009
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Хороскоп
Што прават денеска

Претходен број


Site Meter
Политика

Уставниот суд го „преслушува“ прислушувањето

Судот вчера отвори расправа за десет оспорени члена од Законот за следење на комуникациите

Уставниот суд на вчерашната седница расправаше за десет оспорени члена од Законот за следење на комуникациите, за кои се поставија дилеми дали тие се во согласност со Уставот.

Содржините на оспорените одредби се однесуваат на правата и обврските на истражен судија, јавен обвинител и Министерството за внатрешни работи во врска со следење на комуникациите (писмата, телефонските разговори и електронската пошта на граѓаните) во однос на кривичните дела.

Аспектите од кои се оспоруваат одредбите се однесуваат на тоа дали со конкретните правила не се доведува во прашање уставно загарантираното право на граѓаните на приватност, на личниот и семејниот живот. Потоа, дали не се доведува во прашање недопирливоста на сите облици на комуницирање на човекот и граѓанинот, кое е дел од приватноста, достоинството и угледот на човекот, како и тоа дали не се доведува во прашање неповредливоста на домот.

Иницијативата, која е поднесена во 2008 година, е од тројца пратеници од Собранието, членови на Нова социјалдемократска партија.

Во расправата на судот се отворија дилеми, како на пример дали предвидувањето да постои усмено барање од обвинителот до истражниот судија за следење комуникации не го доведува во прашање некое од уставно загарантираното право на гарѓанинот за приватноста, достоинството и угледот на човекот, неповредливоста на домот... Како дилема во расправата се отвори прашањето дали со предвидувањето можност да се продолжи следењето на комуникациите по истекот на 30 дена на нов период до една година не се доведува во прашање некое од уставно загарантираните слобода и права на граѓанинот.

Во текот на расправата се о��вори и прашањето за тоа дали измените на Законот за следење на комуникациите извршени во 2008 година се донесени со двотретинско мнозинство од вкупниот број пратеници во Собранието, како што определува амандманот 19, став 3 од Уставот. При таа дилема расправата се одложи со заклучок на судот да се изврши проверка по наведениот факт, по што расправата ќе продолжи. Проверката ќе се изврши со писмен допис до Собранието, во кој судот ќе бара доказ на фактот, односно записник од собраниската седница за тоа дали измените се донесени со двотретинско мнозинство од вкупниот број пратеници.

Уставниот суд вчера поништи два прописи на Општина Кисела Вода, едниот од 2007 година, а другиот од февруари оваа година, а со кои се предвидува присуството на претходните советници на седници на работните тела (комисии) во општината да се плати со задржување лаптопи. (П.Р)


Статијата е прочитана 537 пати.

Испрати коментар

Од: Rage
Датум: 09.07.2009 00:32:20
Urocen sud! Ah, kade bea za Golemoto uvo, ah kade bea za Ramkovni. Ovie od US se decki koi navistina mozat da ti potrebaat koga ti e gusto vo nedostatok na najbaranata profesija i zelba vo Makedonija koja se vika VLAST!
Од: Ајван Доктор
Датум: 09.07.2009 08:07:23
Како и на секоја демократска Диктатура, налик на онаа од земјата на „демократијата“ и „слободите“, каде не може ни да прднете, без да ве дознае ослободителната организација CIA (во соработка со хуманитарната агенција NATO - според нашиот пратеник, потпретседател на Евроатланска дружба), така и на нашата „најголемата“ од сите, й е потребно да го чуе мислењето на граѓаните! :) :Р
Од: redoven
Датум: 09.07.2009 12:37:02
Vladata ne moze da donese tolku zakoni kolku sto ovoj ekstremno vreden sostav na Ustavniot Sud moze da ospori. Mozebi procedurata bi trebalo da se svrti naopaku. Prvo na paraf vo Ustavniot pa posle na Sobranie, togas ke profunkccionira Makedonskata demokratija

Најди! во Утрински
Политика
Пуштен автопатот од Прешево до Македонија
Екстерното препуштено на Државниот испитен центар?
Зошто се отвора случај и со „Макпетрол“?
СДУ- За идентитетот и јазикот не може да се преговара
Пратениците од власта молчат и гласаат