Број 3034  сабота, 11 јули 2009
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Македонија
Економија
Хроника
Едиторијал
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Хороскоп
Што прават денеска

Претходен број


Site Meter
Македонија

Во Кочани ќе се менуваат цевките за вода

ШТИП - Со 600.000 евра кредит од Светска банка и со 60.000 евра сопствени средства Кочани ќе ги менува азбестните водоводни цевки од градскиот водовод. Работите на оваа исклучително значајна активност ќе започнат наесен. Градоначалникот Ратко Димитровски вели дека влогот на општината ќе биде главно во човечки ресурси.

„Градот има 19 километри водоводна мрежа. Една третина се азбестни цевки кои во светот се забранети за употреба, посебно во водоснабдителните системи. Светска банка и' одобри на Македонија кредит од 19,5 милиони евра за решавање на најгорливите комунални прашања и потреби во населените места меѓу кои е и Кочани. Без поддршка на Светска банка не ќе можевме да го решиме овој голем проблем. Преостанува парите најрационално да ги искористиме и тоа така и ќе биде“, нагласува Димитровски.

Според кочанскиот градоначалник овој потфат е значаен од два аспекта. Првиот е што во ќе се испратат азбестните цевки во историјата. Вториот, дека со реновирањето на шест километри водоводна мрежа, главно, во стариот дел на градот, значително ќе се намалат загубите на вода.

„Кочани е меѓу ретките општини, чие јавно претпријатие преку ‘скада‘-систем управува со водите од градскиот водовод. Тоа овозможува во секој миг да се знае искористеноста на водите. Дури 30 проценти од водата се губи низ застарените водоводни линии што не е мала работа. И од овој аспект инвестицијата е една од најпотребните за нашиот град“, потенцира градоначалникот Димитровски.

Инаку, Кочани и неколку села кои со вода се снабдуваат од градскиот водовод, во најтоплите летни денови троши 260 литри вода во секунда. Од нив околу 80 литри се губат низ застарените и оштетени водоводни линии. (И.Б.)

 


Статијата е прочитана 232 пати.

Испрати коментар

Од: goce
Датум: 13.07.2009 09:54:17
bravo za promenata na cevkite! isto taka, da ne se zaboravi deka ima i neasfaltirani ulici vo nekoi periferni delovi na gradot! Vreme e da se prevzeme neshto vo nasoka na podobruvanje na zhivotnite uslovi i na ovie gargjani koi chekaat, chekaat.... so decenii asfalt!

Најди! во Утрински
Македонија
Зошто нема туристички понуди за летување во Македонија
Натпревари во стрижење и молзење на овци на Бистра
Еднонасочен сообраќај за хаос во Куманово
Во Хераклеја ќе продолжат ископувањата
Три беровски фирми пријавени за загадувањето на Брегалница