Број 3027  сабота, 04 јули 2009
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Што прават денеска

Претходен број


Site Meter

Дебата

Кои сме ние?

Паско Кузман и Љубомир Цуцуловски

Антички и словенски Македонски? Расправите на оваа тема ја поделија јавноста и го нагризуваат македонското ткиво

Кузман: Македонската историја не може поинаку да се третира освен како историски континуитет од создавањето на името Македонија до ден-денес и натаму до постоењето на тоа име и на таа земја, на нејзиниот народ, со неговата култура (за што сведочат материјалните остатоци) и државност, па макар била непостојана низ времињата кои биле минато, па дури и да биде во времињата што ќе бидат иднина. За жал, нашата историска мисла, под влијание на одредени догми и под дејствата од доминантноста на словенската компонента во развојот на македонскиот народ речиси сосем ја запоставуваше античката компонента и до неодамна го претпочиташе вештачкиот прекин на таа компонента со ранословенската наспроти неоспорниот природен контекст на работите кои се конотираат како закономерно течение.

Што се однесува до етногенетската дијалектика на етничкиот супстрат Македонци, не може да се заобиколи континуитетот кој во основа има универзална и космополитска конотација, а имено се' започнува од иницијалната етничка материја, односно од оние шест и пол века на создавањето на тој етнички поим, кој всушност треба да се нарече македонска Македонија. Тоа сигурно ни една историска научна мисла не може да го заобиколи. Потоа следува, како што е познато, римската Македонија, која, непобитен историски факт, трае околу шест века и која во себе ги содржи етничките елементи на домородното население и новодојдените римски етнички состави, од кои натаму функционира населението на македонските простори испреплетено меѓусебно и кое биолошки не го исклучува генот на домородниот етнос.

Потоа следува словенската и византиската Македонија, еден историски делириум што се појавува во рамките на историските школи од „источната“ и од „западната“ страна на светската историска наука. Старословенскиот јазик над мешаното население на Балканот и во Македонија бил наметнат со помош на Византија. Св. Климент и св. Наум биле вистинските апостоли на „македонските Словени“ (безлична синтагма, или парадигма од која се изведува „кој што сака“ во етничка смисла!?) Но, кои биле Македонските Словени? Срби, Бугари, Словенци, Полјаци, Чеси...? Биле Македонци. Кои Македонци? Словени на територијата која го носи името „Македонија“? Јазикот е македонски, ама на кои Македонци? На македонските Словени околу Солун, или е старословенски, од сите словенски народи, освен од „македонскиот“? По словенската и византиската Македонија, по неколку века доминирала бугарската и српската Македонија (двете помеѓу византиската и османлиската Македонија) и, најпосле, во доминантна смисла ,отоманската Македонија, која траеле пет и повеќе века. Сите овие доминации во секоја смисла оставиле свои траги во рамките на основната домородна популација која би морала да постои од својот зачеток до денес, во спротивно не ќе бевме ние, денешните Македонци. Затоа и името Македонија е на Македонците, а не на македонските Словени. Во сите горенаведени „Македонии“ се случувале, пак, историските процеси: симбиози, претопувања, влијанија, но и зачувувања, типичности, постојани егзистирања на основни елементи и други. За да се постави прашањето: која била доминантната етничка популација во општа смисла одговорив погоре, а ако уште подецидно се инсистира да се одговори на ова прашање, тогаш одговарам со следново: археологијата знае за доминантните материјални култури на цивилизациите (кои, попатно, исто така, учествуваат во создавањето на континуитетите), а за таканаречениот „физички етногенеус“, прашајте ја генетиката.Цуцуловски: Пред десеттина години, во текстот Сказна за Макенците и Буганците, првично објавен во Дневник од 25.3.1999, укажувајќи на импликациите што ги носи идејата за етногенезата потсмешливо предупредувам: „... мора да се почитува фактот дека сите луѓе потекнуваат од човеколики мајмуни. Мајмуните потекнуваат од некои други мајмуни, кои, пак, потекнуваат од... Постепено, ќе се стигне до амебите. Според тоа, сите живи суштества се амеби, меѓутоа без свест за своето амебозно потекло. Некои потсетувале дека амебите се составени од минерали и дека на светов се се сведува на минерали. Стварноста, се потсмевале тие, е минерал до минерал. Идејата беше да се исмее тезата на некои бугарски историчари дека Македонците сме биле Бугари, бидејќи својот корен сме го имале во бугарската нација; дека, со други зборови, сме биле разбугарчени Бугари. Воедно, сакав да укажам и на ограниченоста на идејата за етногенезата, бидејќи ако се следи нејзината логика, нужно се доаѓа до комични и апсурдни заклучоци.

И покрај сите нелогичности, денес некои „историчари” како и некои „интелектуалци“, упорно ја форсираат тезата за настанувањето на нациите. Во наша, македонска верзија, некои историчари и археолози, без да имаат посебен емпириски и научен материјал, тврдат дека ние Македонците сме биле директни потомци на античките Македонци. Меѓутоа, ако постоењето и објаснувањето на одредена нација се поврзува исклучиво со биогенезата и проблематичните ДНК анализи, тогаш се запаѓа во биологизам, изумувајќи ја елементарната вистина дека нацијата не е биолошка, туку историска категорија, во која се вклучени/резимирани бројни културолошки, јазички, вредносни, економски... елементи, без кои постоењето на било која нација би било неможно.Значи, се работи за редукционистички пристап кон нацијата и кон нејзиното настанување. Од друга страна, биологизмот во историјата, како и во општествените науки воопшто, одамна е напуштен, освен од некои тврдокорни теоретичари. Не смее да се изуми дека токму за времето на нацизмот германската пропагандна машинерија, преку неадекватното толкување на Рихард Вагнер, германската нација ја враќаше во времето на Зигфрид и Нибелунзите, на Тевтонците и Тевтонските шуми, барајќи ја таму тајната за постоењето на германската нација. Воедно, цели тимови на лекари и биолози беа ангажирани од Адолф Хитлер чија задача беше да се создаде повисока, ариевска раса, чии директни потомци би би биле, според налудничавото мислење на „мирољубивиот“ Адолф, современите Германци. Според некои податоци, Хитлер сакал границите на Германија да ги помести до Иран и Индија, од каде што, според некои мислења, потекнувале Ариевците. Односно, дека коренот на сите индоевропски јазици и народи е во народот што е над сите народи, во Ариевците.

Денес, нешто слично се случува и во Македонија. Се разбира дека Македонија е далеку од моќта на нацистичка Германија, ниту во неа доминира нацистичкиот дух. Сепак, и на овие појави, колку и да се минорни, мора да се предупреди, како што мора да се прави разликата помеѓу постоењето на една нација и процесот на нејзиното настанување. Односно, сеедно на корените, факт е дека македонската нација постои. Додуша, ако некој има доволно сила да го поништи овој факт, тогаш останува фактот дека овој факт е уништен. Фактот дека македонската нација е уништена не ќе може никој да го уништи. Затоа, прашањето за постоењето или непостоењето на македонската нација не е теориско, туку практично прашање, прашање на фактите. Тие, пак, говорат дека постоиме.


#
Статијата е прочитана 3514 пати.

Испрати коментар

Од: kris
Датум: 04.07.2009 00:27:46
pa nikoj ne tvrdi deka sme direktni potomci od antickite makedonci! Pasko toa ne go tvrdi nitu nekoj drug toa go tvrdi! ednostavno se potencira toa sto e ocigledno deka imeto Makedonija e postaro od 6ti vek od takanarecenoto doagjanje na Slovenite (nikogas ne objasneto) i deka lugjeto sto tuka ziveele sekogas go zacuvuvale toa ime kako sopstven element na identifikacija, niz site vekovi i niz site promeni toa bilo konstantno! nieden drug narod ne se stvoril koj se samonrekuva Makedonski, koj ima jazik Makedonski itn. da ne bese ukradena 61% od Makedonija od strana na Grcija i Bugarija tie denes nemaa da imaat problem ni so imeto ni so narodot! ama muvata na kapata ke te tera na shizofrenija i parnoja...
Од: Ранко од Пуздерци
Датум: 04.07.2009 00:58:59
Абе Цуцул,брате мили,што се впушташ во расправа со
Од: Сергеј
Датум: 04.07.2009 01:07:25
Ама, што му е на овој Паско?! Создавањето на македонската нација тој го нарекува „делириум“ (конфузија, лудило)!? Што сака да каже со тоа, дека сите кои сме Македонци сме луди?! Мене ми се чини дека во делириум е единствено - Паско. Веројатно и неговиот спонзор Груевски. И уште нешто - а кој е Паско?! Веќе се слушаат муабети дека тој всушност има албанско потекло. Како тогаш си зема за право да кажува кои сме ние?! Нека расчисти прво со тоа што е тој самиот, а потоа нека се обидува да ни продава вода за ракија. ( http://www.otpor.net.tf )
Од: vesna
Датум: 04.07.2009 01:38:23
Jazikot ne e edinstvena odrednica na nacijata. Pa toa sto denes skoro celoto naselenie na Juzna Amerika zboruva spanski (so iskulcok na Brazil, sekako) ne pravi od domordnite indijansko naselenie, od Majite i Inkite da bidat Spanci!
Од: Васко
Датум: 04.07.2009 02:09:51
Паско неодамна јавно се откажа од Самуил и недвосмислено се стави на страната на Василиј 2 Македонецот, кој во светската историја и екциклопедиите уште е познат и како бугароубиец. На чија страна треба да бидеме ние, на страната на Самуил или на страната на Василиј 2???
Од: Dragica Lapajkoska-Belchevska
Датум: 04.07.2009 02:51:00
Ve molam,kako mozete da prasuvate Makedoncite dali se Srbi,Bugari...? Samite znaete deka Makedonija vo biblijata e spomnata 25 pati,sto niti Srbija,niti Bugarija itn... ne se spomnati. Sto kazuva toa.Makedonija e majkata na site t.n.slovenski narodi. Srbija formirana 1815 god(Belgradski pashaluk),Bugarija 1878 god. na Berlinskiot kongres,Grcija 1830 so 16-godisniot od Bavarija Oto,Albanskiot jazik go kreiraa 1878 god.konzulite vo Bitola za da 1913-14 god ja formiraat Albanija kako drzava Avstija i Italija,so glaven grd Tirana(1000ziteli)Vizantija ne postoese,toa e dadeno od mestoto vo Turcija Vizantum,sto znaci imase i makedonska imperija so Perdika,Filip... i vtorata sto ja narekuvame Vizantija. Na davate go naseto na nekoi koi se novokomponirani. Dragica
Од: epasto?
Датум: 04.07.2009 05:30:41
Faktot deka zaveguvame vo nacizam i fasiza e veke nepobiten i na vlasta toa poveke i odgovara odkolku golgotata na ova goltarsko naselenie na koe se mu e veke isto kako ke go narekuvaat: nema leb, ke bega od drzavata a vie sakate za imeto da se grizi. Upornoto go terate narodot da se zanimava so imeto i bez da ima rabota sto mu preostanuva osven da diskutiraat za imeto, da se karat, da pusat marihuana i najposle da uvida deka veke nisto ne e vazno, vazen e kvalitetot na zivotot, (momentalno pesji!)
Од: Veselin
Датум: 04.07.2009 06:32:05
Nepotrebni raspravii.Makedonska drzava nemase 22oo g.Rimjanite sakaa i recisi go skrsija makedonskiot duh.I razni preselbi i sl.Makedonskoto ime pocna da bledee.Za da ni bide jasno poveke,treba da utvrdime koi se zitelite na Solun.Dali se Grci kako sto tvrdat nasite istoricari?Ne.Samo grckiot jazik i pismo bea sluzbeni vo istocniot Rim(t.n.Vizantija)Nikoj ne go zazemal Solun!Koi se negovite Ziteli?Makedonci od sekogas.Dali e tocno deka jazikot na ''Slovenite"' okolu Solun e voveden za crkoven i pismen.Ne!!! Lazni se teoriite za toa,duri i izumitelot na taa teritorija go posocuva i koe selo?!Vistinata e sledna.Carot Mihail 3 gi praka vo Moravija sv.Solunski Braka velejki im-vie ste Solunjani i site vie zboruvate ''slovenski''!!!Nivnite roditeli se od stari ugledni makedonski semejstva od Solun!!! Od kako pocna da se posocuva ovoj podatok,pocna da se izmisluva deka toa e jazikot na solunskiot pazar,pa duri i deka se slovenizirale makedoncite(za nasata naukaGrcite) od Solun. Del 1
Од: Kole Mangov
Датум: 04.07.2009 06:34:08
Od muzicharite Cuculovski neka dade vnimanie za makedonskoto antichko minatona na voditrelot na orkestar Dautovski i na muzicharot od orkestarot na operata Boris Tanaskov.Bioloshkiot pristap kon nasheto antichko minato moze da go doznae od profesorot na stomatologija Vangel Dimitrovski.Neka prochita narodni prikazni i narodni stihovi za nasheto antichko minato.Neka se upti kon Prlichev, Shapkarev, Pulevski i drugi i drugi vo 19-iot vek..... Ne e preporachlivo da se negira nasheto antichko minato.Grcija poradi toa ni go negora imeto.I kako shto izvrshi progonstvo na nas od Egejska Makedonija, se upati kon mprogonstvo na site Makedonci
Од: kole
Датум: 04.07.2009 06:35:05
Да не сме Марсовци богати???
Од: Bitolcanec
Датум: 04.07.2009 06:49:52
Sekoj onoj sto ke reci deka e slovenec ili anticki Makedonec,e ili glup ili neobrazovan,a ili pak zboruva na inaet!Sekoj sto ima procitano malku poveke istorija znaj deka na teritorijata na denesna Makedonija postoele civilizaci od preku 2000 god.pocnuvajki od antickite Makedonci,pa rimjanite,pa slovenite,pa vizantijcite i na kraj Turcite!Edno e poveke od jasno deka nie zboruvame slovenski ama krvta nie e mesavina od site gorenavedeni civilizaci osobeno od antickite Makedonci i slovenskite Makedonci!Ali sto e najvazno e deka i ednite i drugite se nrekuvale Makedonci i se borele za Makedonija!Toa e ednostavno kako 2+2=4!
Од: lenin
Датум: 04.07.2009 07:30:02
Ke se obidam i jas da dadam odgovor koj ste vie?Pred 2 svetska vojna vo nieden moment nitu se identifikuvavte koj ste nitu sakavte da si sozdadete drzava zatoa sto vasite lideri site bea sofiski ucenici i nemaa interes da se identifikuvaat kako makedonci. Blagodarenie na hrvatot TITO i KPJ za da napravat ramnoteza na silite megju republikite na teritorijata na togasnata vardarska banovina i so pomos na progresivnite sili bese sozdadena SR MAKEDONIJA i od togas se identifikuvate kako makedonci i toa slovenski. Sega povtorno ve vodat Bugarofili i vi prodavaat prikazni demek ste najstariot narod na ovie prostori slicno kako milosevic na srbite. Celta na vasive vodici od vmro im e da ve spojat so bugarite i nisto poveke isto kako i vmrovcite pred 100 godini. Vmro i togasnoto i denesnovo se propast za makedoncite eden do eden BUGAROFIL i
Од: pameten
Датум: 04.07.2009 07:45:41
Site protezi da se dokazhe deka nashite sekogash bile Makedonci ne terat kon apsurdi i ludilo. Kako pismenite heleniziranite antichki Makedonci se slovenizirale? Kako Slovenite prifatile imeto Makedoci, koe shto togash ne se koristelo? Ne go sakame faktot deka vo Sredniot vek vo Bugarskata drzhava se formiral (Sloveno) Bugarski narod so svoj pismen jazik, koj opstoel i po pagjaneto na Bugarija, duri do prerodbata. No vo 20 vek, del od nego imal druga istorija i se fromiral poseben Makedonski narod, so posebe (iako mnogu slichen) jazik. Koga ovo go objavime, site sporovi kje se reshat prekunokj!
Од: mitko veli svesti se narode glupav
Датум: 04.07.2009 07:52:49
Nema sto da dokazuvame deka sme Slavjani, samo degenerik moze toa da go negira. Ne e vo toa problemot. Problemot e vo toa sto VMRO so tipovi kako Pasko go manipulira i laze narodot za da najglupiot negov del - Bukefalcite glasaat za Grujo sekoi izbori. Znaci osnoven problem e toa sto glupavite prestavnici na nasiot narod se sposobni da poveruvaat vo baljezgariite na VMRO-ovskite kvazi istoricari. Ovoj proces na Bukefalizacija ke dovede do celosno gubenje na nasiot identitet. Toa sto Grcite baraat da dodademe dodavka Severna ili Gorna na imeto na nasata zemja e prava detska igra so onoa sto go pravat VMRO-vcite. Nisto od seto ova nema da projde nadvor od nasite granici i zatoa ke im dademe perfektna sansa na Grcite ednas za sekogas da ne zgazat. A od druga strana zosto pa da se dava drzava na narod koj tvrdi deka e so Grcko poteklo, toj treba da si se spoi so Grcija. Ova veke go vikaat 200-te profesori od Berkli i Harvard.
Од: Saso Germanija
Датум: 04.07.2009 08:38:11
Treba da se pise mnogu pati.1. Iranec(Parsiec) vo Germanija mu veli na sin mi:vie Makedoncite(ne Grcite) pred 2500 ni go unistivte golemoto carstvo. 2.Vo nekoi enciklopedii pise deka staromakedonskiot jazik ne bil grcki.3.Za da ne gi drazni Grcite vo najnoviot STERN se zbori za antickite Makedonci kako polugrcki narod, a takov nemoze da bide.Izgleda bil celomakedonski, a ne pola.Golema e grupata na slovenojazicnite narodi.
Од: pero
Датум: 04.07.2009 08:42:32
Ne znaat koi sme, ama "разбугарчени Бугари" ne sme garant! :-)
Од: Mene
Датум: 04.07.2009 09:26:10
Ni eden denesen narod ne rasprava tolku koj e i sto e! Samo na nas ne ni e jasno deka denesnite narodi ne se izveduvaat vo prava linija od antickite, kako sto Pasko toa go gleda pravoliniski! Najstrasno e sto najgolemite "patrioti" koi se frlaat so antikata i biblijata imaat najfragilen identitet! (pa nikoj ne osporuva deka Makedonija e geografski prostor koj e spomnat vo biblijata i razgranciete go toa ednas!). Znaci, ako mu kazes na eden od ovie novokomponovani naci-patrioti deka kulturata mu e slovenska i jazikot i deka vo antikata imalo na ova teritorija Makeodonci, Peonci, Traki i Iliri - togas gotovo, mu se srusi idejata za identitetot i smeta deka taka ne bi mozel da se narece Makedonec! Luda rabota. Jas nemam problem da go priznam gorenavedenoto i da se deklariram kako Makeodonec. Niti pak ako kazam deka antickite Makedonci zboruvale grcki znaci deka nemam pravo da se narekuvam Makedonec! Sfatete vece ednas deka toneme bre luge, nie sme dveste godini ponazad od Evropskite zemji
Од: Пинг
Датум: 04.07.2009 09:28:38
Одамна си реков да не се вклучувам во вакви расправии. Ама, ете. Навистина ми е жал да во ова време се занимаваме со работи кои најголемиот број на нации го имаат апсолвирано некаде во средниот век. За уште поголема жал, тука лекар не помага. “Грипот“ мора да го помине периодот додека организмот не го победи. Инаку, лично сметам дека сета оваа прашина ја дигаат оние кои имаат потреба да ја занимаваат “рајата“. Многу стар испробан и успешен метод. Ќе бидам среќен доколку на мојата e-mail адреса коментаторите, а и сите други ми го покажат своето семејно стебло, со документи ако е можно, барем за 5-6 генерации наназад. Можеби некој ќе стигне и до Александар??? Поздрав до сите Ваши и наши. ПИШУВАЈТЕ КИРИЛИЦА, НЕ ТУКУ ТРОПАЈТЕ ВИСОКА ФИЛОСОФИЈА.
Од: Ози
Датум: 04.07.2009 10:06:47
Луѓе освестете се, со теориите за нашето античко потекло само им седнуваме во скут на грците. Историчари од калибарот на Паско Кузман и слични, го немаат кредибилитетот да ја сменат светски признаената историја на овие простори. Не може со чатал против хаубица. Поради ова, инсистирањето на антички корени само ќе доведе до наше поистоветување со грците. На наша штета!
Од: Alek
Датум: 04.07.2009 11:08:38
Јас сметам дека сето ова нема никаква смисла. Што и ако испадне дека имам директна лнија на потекло од Александар Македонски, кога овде и сега за да имаш пристоен живот и да не те репресираат од власта (отворено или суптилно) треба да си битанга и партиски послушник на власта?! И какво прашање за име и потекло, ви се молам? Како се навлековме воопшто на таа игра? Ние сме Македонци и крај на дискусијата!
Од: Apo
Датум: 04.07.2009 11:22:20
Паско Кузман е само пион во рацете на политиката па затоа не можам со сериозност да ги читам неговите настапи и пронаоѓања и изјаснувања во врска со историјата. Што се однесува до колумната на Цуцуловски, и паралелата со нацистичка Германија, треба да се има храброст да се признае а не да се повлече пред самоиот “исповед“ за нацистичкиот елемент во народот кој треба да се сопре што е можно побргу бидејки знаеме од историјата (далечната па и блиската од нашите соседи од северот) дека таквиот пристап е деструктивен за самиот народ кој ја издига таквата идеологија. Поарно в'лице да се каже одколку одоколу! Нека премиерот прочита како завршиле таквите идеологии! Барем јас така мислам.
Од: goran
Датум: 04.07.2009 13:00:51
kade se vistinskite problemi na denesnicata i od kade poteknuvaat? spored mene,site ovie glupiranja treba da prestanat i javno da se diskutira za dve raboti: 1.podelbata na makedonija vo 1912-1913 god i 2.dosega nekoj drug ni ja pisuvase istorijata,ne nie samite.sega za prvpat imame sansa sami da si ja pisuvame istorijata i treba da si ja osoznaeme nasata istorija takva kakva sto e,a ne kako sto nekoj saka da ni bide
Од: neutron
Датум: 04.07.2009 13:01:57
Ревизионата интерпретацијата на Паско Кузман на македо��ската историја е нормална последица на падот на претходниот систем. Новите историографии во сите посткомунистички земји, но и на западната историска мисла кон овие простори е значајно поразлична од таа која ја изучувавме во преходниот систем. Пред вака јавно да го черечите човекот, би било добро да читате малку повеќе. За жал професионалната и пошироката јавност сеуште нема критички, ама отворен ум, но времето ќе покаже дека човеков е во право. Цуцуловски во моментов го сместувам во втората категорија на поширока јавност, оти и нему му е непознат историскиот и историографскиот дискурс. Се прашувам зошто постојано отворате политичка дебата на оваа тема, а не стручна?
Од: janev
Датум: 04.07.2009 13:51:58
Polovina ne znaat koj im e tatko a kamo li dedo. Se odnesuva na civilizaciskata i kulturna povrzanost. So ogled natoa sto stanuva zbor za teritoriska poklopenost i opstoj na terminot makedonci nie imame pravo da se custvuvame del od kontinuitetot na makedonskata civilizacija i kultura. I ova e dovolno da ni go dade toa pravo iako postojat dovolno pricini za debata i zaklucoci za jazicen i etnogenetski kontinuitet
Од: egeec do vesna
Датум: 04.07.2009 14:34:32
E moja Vesno,ovco zabludena. Sto sakas da kazes ? Deka Slovenite bile pocilivizirani od domorodeckoto naselenie, pa go nametnale jazikot? Uporedbata ti e losa: Spancite se nametnale so svojata nadmokjna civilzacija: kultura, tehnologja i drugo..
Од: D. Atanasov
Датум: 04.07.2009 18:42:00
Dvete tezi se teorii-so mnogu argumenti za i protiv (se slagam so dvete). Ama vo praksata nema cist model... Argumenti za mojot predlog: vo biblij (Daniel 8:4-8, 20 i 21) eden evr prorok (6 v.p.n.e) pretskazuva deka Persija ke padene pod Grcija (Aleksandar). Ap. Pavle (1 vek) rodum grk po poteklo evrein gi posetil i pisal pisma na solunjanite i filipjanite na grcki (znaci tie govorele grcki)...RESENIJE: Makedonski narod, Slovenski (ne slovenecki) jazik kako otsapka (PREDNOST-koren za site sl jazici), Severna (ili sl.) Makedonija e realno resenije!
Од: Kumanovo
Датум: 04.07.2009 18:52:36
Gi imame rezultaite od DNK od Svajcarskiot institut "Igenea", 30% anticki makedonci, 15% sloveni, ne znam sto vi trebaat drugi dokazi.
Од: Koj e dirigentot
Датум: 04.07.2009 19:05:20
Teritorijata na anticka Mk voospto ne se sovpadja so teritorijata na denesna R. Mk. Taa bila znatno ponajug pkolu Solun, Pela , prema Halkidiki i kon Katerini. Vo Vremeto na Homer taa teritorija i ne se narekuvala Makedonija no se imenuvala kako Ematija( pesokliva zemja) Imato Makedonija se javuva vo stariot vek negde okolu 550 -600god p.n.e. Na teritorija na denesna R. Mk bila Peonija, naseleni so peonci ,koi Filip kon 345 godina p.n.e ja zavzel i porobil.Antickite Makedonci zboruvale na dijalekt na Koine( jazik koj go koristele starite Elini, a so sigurnost koristele grcko pismo,gi pocituvale grckite bogovci i ja obozavale grckata kultura. Pradedomu na Aleksandar bil ucesni na Olimpiskite igri , na koi iskljucivo mozele da ucestvuvaat samo Grci. Toa go znae i Pasko , no poradi odredeni pricini istoto go premolcuva i "sviri na druga violina ' bez koristenje na noti i pod drugo dirigentstvo.?!Site ovie burleski i pravat ogromna steta na Mk na medjunaroden plan i ne pravat smesni .
Од: Pasko-Vlav
Датум: 04.07.2009 19:54:26
Popatno, Pasko Kuzman e Vlav. Toj treba, kako i sekoj drug, da se bavi so toa shto mu e rabota, arheologija, a ne da se mesha vo oblasti za koi ne e kompetenten. Izleguva smeshen zatoa shto mesha babi i zhabi
Од: txe rock
Датум: 04.07.2009 21:33:10
debatava site ja vodime na ubav makedonski jazik koj e vo grupata na slovenski jazici , a sme bile kontinuitet na anticka mesavina eva !
Од: redon
Датум: 04.07.2009 23:12:46
ee dobro be vie namestoo da vikate deka ste cisto makedonci vasite analiticari ili bilo koj vika deka ste ova ona sloveni anticki i taka nataka vaka sami si ja krojte sudbinava pak i pred megunarjodnava zaednica kako ke se prestavite anticki makedonci neka vikek ednas sme ova i tolku ne samo sekoj 10 godini vi dodavet istorija pa posle vikate vi se krivi albancive samo ste krivi za to so nikoj od vas ne go sfajka kakva realna makedonska zednica imate ehh samo si prajte dupkii na vasa steta pozz
Од: nekoj
Датум: 04.07.2009 23:37:04
Bravo za komentarite na "Ping", "Mitko", "Lenin" i posebno "Mene"! Dobro e sto pisuvate tuka, inaku ostatokov moze stvarno da zabega...Inaku do "Dragica L." - zaboravi da napises koga e formirana Makedonskata drzava :) 1945! I stvarno ne znam zosto mesate babi i zabi! Ime na teritorija od pred 2200 godini, i ime na nacija vo denesno vreme, posebno nejzinata genetska struktura nemaat ama bas nikakva vrska. Mislam deka ni samite ne znaete sto so toa, niti pak ste svesni kako Gruevski i co usepsno ve lazat. Koga ke go sfatite toa, veke nema da ste tolku glupavi.
Од: Jas Aneti
Датум: 05.07.2009 09:21:40
Што биле Античките Македонци? 1,Ако се суди според кралските гробови биле од Курганско потекло.Не е мал доказ Тумулус колку една планина врз гробниците на Македонските кралеви.Курганците дошле со трски дишејќи преку Дунав од север.Значи во никој случај не се Грци,затоа што Грците познато е дека дошле преку Мала Азија ,а сите што доаѓале од север сепак морале да го препливаат Дунав.Инаку Курганците завладеале со Пелазгите кој биле измачувани од Грците,ги научиле да војуваат и им се осветиле на Грците кај Хероноја,а посебно на Тебанските хомосексуалци. 2 Словените дошле исто така со трски и од нив останале имињата Хадцон и Пребонд во нашиов народ.Тие и го донесле јазиков а нивните правнуци измислиле писмо што се вратило назад преку Дунав заедно со христијанството. Во тоа време немало интернет туку се одело со магариња натоварени со книги.
Од: bobo
Датум: 05.07.2009 12:20:29
potekloto e jasno deka e slovensko ima zapisi ot mnogu istoricari ot toa vreme za doaganeto na slovenite,govorime slovenski jazik,pismo toponimi slovenski,veles gradot go dobil imeto po slovenskiot bog na vodata i podzemniot svet,moze ne sme cisti sloveni kolku rusite i poljacite no sme slicni.so anticka mkd ne ne vrzuva nisto ni jazik,ni kultura,poteklo da ne zborime,ova e dnevna politika so aleksandar i ke pomine kako mali sipanici
Од: Словен Славјански
Датум: 05.07.2009 15:20:28
Кога врбата ќе роди грозје, тогаш ќе бидам „антички македонос“. Јас сум си СЛОВЕН, горд на моето потекло и славјански јазик. Тие кои се сметаат за антички нека започнат уште од сега да си го изучуваат својот антички хеленски јазик.
Од: od Ivan
Датум: 05.07.2009 15:55:30
Da dadam i jas eden komentar. Gledam ovdeka deka stanale dosta nasi i tugi gragani i selani,pogolemi istoricari,arheolozi,politicari pa i krojaci na sopstenata istorija.I od samite arheolozi.A nikako da se setat ili pak namerno toa i go kazuvaat bas ovdeka i na mnogu drugi dikusii,podpomognati od takanareceni n e v l a d i n i o r g a n i z a c i i ??? ( stranski spionski organizacii). Zamislete kakov apsurd!!nie si ja poreknuvame sopstvenata istorija!!??? pa bogami nie sne edinstveni mozebi vo svetot sto si ja negirame sopsvenata nacija.se razbira ne 100% sitemisalm opozicijata i emigrantskive partii,uvezeni od zapad. Bi ve zamolil vo ime na site cesni Makedonci da ne ostavite da ziveeme vo sopstvenata zemja.A vam koi ne ja sakate svojata zemja,ili nesakate da se vikate Makedonci,imate dosta izbori,kako na primer sosednive zemji neka vi bidat od izbor. so pocit do site Makedonci

Најди! во Утрински
Насловна
Плоштадот како гротеска
Јавниот простор не е сопственост на Владата
Прашање за милион долари
Размената се намалува, дефицитот се надувува
Премиерот експресно најде замена за Боцевски
Опозицијата во Бугарија е на пат да ги порази социјалистите
Кошмар со даноците
Политичка проституција на сметка на Македонија
Опозицијата се подели околу Владата
Американската амбасада во Скопје ги отвори портите
Пропадна и вториот обид за тестирање во Mедицинско