Број 3027  сабота, 04 јули 2009
прва страница Архива контакт редакција маркетинг претплата
Втора страница
На прво место
Политика
Економија
Хроника
Едиторијал
Анализа
Мислења
Писма
Свет
Култура
Спорт
Скопје
Забава
Некролог
Што прават денеска

Претходен број


Site Meter
Забава

СТИЛ

Извор на животот и здравјето

Со широко отворено срце ние искрено го поздравуваме Сонцето со СУРЈА НАМАСКАРА

Љубе Луј Ѓеоргиоски

Човекот од памтивек до денес е во постојана и вечна потрага во откривањето на мистериите на природата и Космосот, секојдневно спознавајќи ги, ја открива тајната на вечноста со која која ширум му ги отвора порите да се спознае и се открие и себе си. Бројни се напорите во тој поглед. Тој се обидува да си ги подобри условите за живот, а во исто време вечно копнее да ја открие смислата за својот живот и постоење. Во повеќеилјадната историја, луѓето освојувале нови простори, далечни и непознати: патувајќи зад седум планини и седум мориња, нурнувајќи во мрачни и темни морски длабочини, вивнувајќи се во бескрајни небески височини а визуелно и ментално допирајќи до несогледливи космички далечини и откривајќи ги тајните на атомот, секогаш и по правило останувајќи вечно незадоволни. Неуморниот човек, обземен со разочарување и срам, повторно се враќа назад кон себе, кон своето тело, дух и душа. Само тогаш тој ја открива вистината за себе, за смислата на своето постоење и дејствување. Природата и традицијата го подучуваат човекот дека одговорите се во него и околу него.

Во утринските и вечерните часови, во миговите кога Сонцето изгрева или заоѓа, сончевите зраци се исклучително благотворни и позитивни како за човекот, така и за целиот жив свет. Затоа, будењето и активностите на бројниот жив свет во природата започнуваат пред изгревот на Сонцето а одењето на починок завршува со залезот на Сонцето и со појавата на првиот вечерен мрак.

Уште од дамнина, од прастари времиња јогините имале обичај кои се задржал до денешни дни: да се разбудат многу рано, да ја направат својата утринската хигиена и пред изгревот на Сонцето, пред да се појават првите сончеви зраци да бидат подготвени за својата редовна и секојдневна јога вежба - садхана. Многумина од практикантите на јогата, бројни школи за јога - ширум светот и низа учители по јога, денот го започнуваат со древната јога вежба: СУРЈА НАМАСКАРА - Поздрав на СОНЦЕТО со лицата свртени кон Сонцето. Живата традиција потврдува дека редовната јога пракса на СУРЈА НАМАСКАРА ги преобразува практикантите во јаки, здрави, витални, чисти и сјајни личности. Секој практикант на јогата како вистински заљубеник на природата и поклоник на Сонцето како дар го добива од него: здравјето, виталноста, радоста и светоста. Сонцето нашиот космички, витален извор и светлосен вруток, тоа нам ни го нуди и неуморно ги благословува сите кои му оддаваат должна почит. Таа е позитивна навика, една минимална а сепак редовна обврска, секое утро да се оддаде почит кон космичката светлината наречена СОНЦЕ, кога со широко отворено срце, ние искрено „го поздравиме Сонцето“ со СУРЈА НАМАСКАРА.

Како што е познато и многупати досега потврдено: најскапо е загубеното здравје а најчесто најдобриот лек е најевтин. Древната јога традиција го потврдува ова правило. Лекот е во нас: само треба малку да издвоиме време за себе, кога со со практикување на јога се спознаваме и себе си. Ова е живототворен и доблесен принцип за здравје и долговечност. Кога секој би се дисциплинирал во извршувањето на своите катадневни обврски и од севкупниот дневен ангажман и ритам на должности, одвои барем малку време за себе и својата секојдневна јога пракса - абјаса, тогаш светлината и доблестите повторно се навраќаат и навлегуваат во секојдневието на овие луѓе. Јогата а особено СУРЈА НАМАСКАРА – Поздравот на СОНЦЕТО е оној доволен минимум на секојдневен нужен напор вложен во себе, кој може и постојано ни дава виталност, вечно здравје, неограничена снага, цврста дисциплина, вистинско знаење - видја, величенствен духовен мир, хармонија во себе и со околината околу себе. Ако сакаме да ги стекнеме овие особини и да имаме совршена контрола врз себе, врз своето тело и ум, треба да се прифати СУРЈА НАМАСКАРА – Поздравот на СОНЦЕТО како катадневна вежба која се потврдила низ своето долговековно постоење. Оваа вежба постојано подучува дека дисциплината се стекнува и се надградува преку пракса на редовни, постојани и секојдневни јога вежби. Дванаесетте вежби од циклусот СУРЈА НАМАСКАРА - Поздрав на СОНЦЕТО ја враќаат подвижноста и виталноста на телото. Тие обезбедуваат совршено владеење со телото, контрола на здивот, преку кои се смирува умот, се продлабочува концентрацијата и се проширува свеста.

Умерената, редовна пракса на СУРЈА НАМАСКАРА – Поздравот на СОНЦЕТО ја враќа самодовербата, хармонијата со околината и почитта на Природата и Космосот. Така овој совршен циклус на вежби ствара навики на здраво и креативно живеење. Тоа доведува до трансформација на јога практикантот во доблесна и позитивна личност, пред се задоволна од себе, корисна за себе, за своите блиски, позитивна за родната земја и грижлива за Сината Планета и за нејзиниот спас.

 


#
Статијата е прочитана 403 пати.

Испрати коментар
Најди! во Утрински
Забава
Нема милост за „бегалецот на столетието“
Светска тага за „месечевиот танчар“
„Боеми“ - 20 години музички мераци
Атмосферата во „Св Пантелејмон“ ме повика да направам изложба
Не женете се со Русинки!
Нова раскошна вила во Лос Анџелес
Концерт на Вања Лазарова и „Нав“
Најсекси славеничка во Британија