Архива Контакт Редакција Маркетинг Претплата
Барај
период од-до
-
Печатено издание
Политика Македонија Економија Хроника Коментари Свет Култура Спорт Скопје Забава Хороскоп
Скопје
13.01.2013, 15:24

Бозата е „апче“ за душата

Слаткарницата „Апче“ со децении е асоцијација на добрата боза, традиционалните слатки, незаменливите вкусови. Белег на Дебар Маало

Боjан Шашевски

„Слаткарскиот занает датира уште од времето на прапрадедо ми Кадри Шефит Исман, уште од 19 век, некаде од 1889 година. Почетоците на ’Апче’ се токму од тој период, можеби и претходно. Низ децениите љубовта кон слаткарството се ширеше по браќа на нашите дедовци и татковци. Работеле во Бугарија, Русија, Турција. Низ разни предели. Сите биле слаткари мајстори. Останавме такви“, раскажува Кадри Елам, кој заедно со брат му Кадри Мефаил, внукот Невзат и ќерките ја продолжуваат приказната за слаткарницата „Апче“.

Оваа слаткарница со години е асоцијација на добрата боза, традиционалните слатки, незаменливите вкусови. Идиличен белег на Дебар Маало. Сигурно не постои човек што барем еднаш не седнал на масичките спроти Универзална сала и се почестил со лимонада, еклер, индијанка, шампита... Нема странец што минал во „Апче“, а дома да не се вратил и дарувал убави зборови за бозата.

„Првата продавница беше отворена во 1951 година на аголот на автобуската станица во Дебар Маало. Се' беше со ниви, како пустелија. Урбанизацијата дојде подоцна. Во 1966 година по земјотресот се направи улица, а од 1967 сме на локацијата што ја гледате и денес“, раскажува сопственикот Кадри Емал.

Низ годините, муштерии им биле големи писатели, светски патници, туристи, уметници, политичари, спортисти, актери, музичари...

„На масичките од ’Апче’ седнаа Гоце Тодоровски, Ванчо Петрушевски, Ацо Снагата, Тошо Малерот, Фрчкоски, Протоѓер, Синан Сакиќ, Здравко Чолиќ, Калиопи, талентот Симон Трпчевски, мојот школски другар режисерот Милчо Манчевски, првиот претседател Киро Глигоров. А, доаѓаше и Борис Трајковски. Тој ми беше многу драг пријател. Беше голем човек, со огромно срце. Знаете, минувале скоро сите позначајни политички фигури, независно од која гарнитура. Знаат дека ќе добијат незаменлива боза, лимонада, еклер, боровинка. Секогаш квалитет!“, раскажува Кадри, присетувајќи се дека на владиката за Велигден редовно му праќал баклава, а турбофолкерката Цеца насекаде ја носела својата слика со бозата од „Апче“.

Слаткарот не ја открива тајната за далеку познатата и призната боза. Единствено раскажува дека е потребна посебна подготовка за речиси секој период од годината. „Исто како за бебе што се грижиш и кога му е ладно и кога му е топло. Мораш постојано да ја пробуваш и да држиш ритам. Континуитет. Ако пробам и не ми се допаѓа, фрлам и по еден или два тона боза. Не можеш да излажеш стар дебармаалец и да му протуриш друг рецепт. Стави му во 100 различни чаши, веднаш ќе ја препознае нашата боза. Легендата мора да продолжи. Мора да се чува. Почит кон муштериите, а тие враќаат почит кон мене. Тоа го покажуваат и благодарниците низ дуќанот. Кај мене ништо не може да ги уништи традицијата и препознатливиот вкус. Јас сум еснаф човек. Од семејство со долга и богата еснафска историја“, гордо и со полна душа раскажува Кадри Елам. Вели, смесата на бозата доста тешко се погодува, треба мајсторство. Бара трпение, умешност и љубов кон работата.

Низ годините на Кадри му нуделе разни бизнис-планови, да продава поинакви производи, но останал на своето. Приказната за „Апче“ ја гради заедно со верните муштерии. „Многу е важен образот. Се гради со години, а се руши само за миг“, ќе каже слаткаџијата.

За 62 години „Апче“ ниту еден ден не е затворена. Единствено кога се реновирала. Имиџот го создал во Дебар Маало, а го задржал со дебармаалци и со сите искрени пријателства. „Овде сите се добредојдени, секогаш владее соживот. Тоа ќе продолжи, мора да продолжи“, вели Кадри.

Која е тајната на бозата?

Подготовката на бозата има долга процедура, финеси што се запазуваат. Се прави со вода, брашно, квасец, шеќер, но и состојка и финален допир кои ќе останат во кругот на семејството. Единствено, познато е дека се меси, потоа се вари во казан на 300-400 Целзиусови степени. Ферментира околу 60 часа за да биде подготвена за консументите. Останатото е слаткарска магија.

„Имаме најдобра боза во Македонија, на Балканот, познати сме насекаде во светот! Победив на повеќе регионални и светски натпревари за боза. Знаете ли дека бозата го под��брува притисокот, видот, се употребува за главоболки, ја пијат трудници, доенки. Дава елан на душата, таа е вид еликсир. Кога е топло постојано доаѓаат велосипедисти и земаат боза во шишиња, не пијат вода“, кажува газдата со ведрина на лицето.

Како „Апче“ го добила името

Некој човек го болело главата, постојано пиел апчиња, но ништо не му помогнало се' додека не се напил боза од „Апче“. Веднаш му поминале болките. Наредниот пат влегол во слаткарницата и на бозаџијата му побарал едно „апче“. Оттогаш дуќанот го носи тоа име.

„Слаткарството е уметност. Технологијата не може да ја замени традицијата. Порано татко ми и дедо ми рачно го месеа тестото. Децении наназад бозата ја носеа на грб, криглите на рамен и одеа низ улиците и продаваа. Сега има машини, фрижидери, но ништо не го менува дрвеното буре во кое се чува бозата. Рокот на бозата е три до четири дена, но народот не дозволува да скисне“, вели мајстор Кадри.

 


Статијата е прочитана 3017 пати.


Испрати коментар






demokrat, 14.01.2013 00:28:07
Se nema sluceno koga sum vo Skopje da ne se napijam boza od ,,Apce,,
zoki, 14.01.2013 01:53:04
Navistina NJDOBRA boza,ne veruvam deka na ovie prostori ima podobra!! sekoja cest!
Komentator, 14.01.2013 10:07:26
Za zal nemam slusnato za slatkaricata iako sum star skopjanec...a drugo mi e zborot ako lecite glavobolka e tuka sum kaj vas sekoj den ama uste da ja napravite specijal za dijabeticari ...koj kako nas Ha...!!!
srebre, 14.01.2013 10:27:57
ziveam vo blizina sepak nivnata boza nee e toa sto bese.
SKOPJANKA,ODNADVOR, 14.01.2013 13:28:49
Ete pak se vrakjame na Skopje NEKOGASH. Vo moeto detstvo najubava boza se praveshe vo slatkarnicata koja bese do nekogasniot star Hamam( tuska banja), sproti starata mnogu ubava posta.Druga neznam dali takva ili so poubava boza, bese kaj nekogasnoto Tehnicko uciliste, deneka sproti slatkarnicata na *apce* . Koga zemjotresot Skope , a politikata ili alcanat covecka raka go prodolzi uruvanjeto; ogradot sé pak ja ima najvkusnata boza na svetot, kaj *apce*. Koga prijateliteod Skopje me posetuvaat, pokraj piprerkite i leblebijata,mi nosat i boza, vo termus koja ne sekogas e sveza, no e boza od moeto Skopje.
dimitar belgija, 14.01.2013 14:14:41
Do komentaror; Ako trgnes od Partizanska karsi univerzalna po 29 Noemvri nakai kino Karpos i staro muzicko, od desna strana na Zantevci imase kebapcilnica na koseto bez masi (konjo poi) pa posle e APCE pa staklarot bese karsi granapot pa imase uste eden dukan pred vlez na parkingot od gradezen i arhitektonski fakultet. E ako ova ne go znaes i tuka ne si poinal ti ne si bil vo Skopje. A APCE e legenda i ke ostane taka po bozata po slatkite po muvite po moeto destvo i mladost.
Samed, 14.01.2013 22:02:08
do Skopjanka odnadvor: dali slakarnicata se vikase Posta ?

„УТРИНСКИ ВЕСНИК“
ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАНИE

  
Што прават
 


Site Meter


Време
Скопје, 5°C

Обилни врнежи

Петок
Обилни врнежи
Макс: 9°C, Мин: -2°C

Сабота
Делумно облачно
Макс: 7°C, Мин: -2°C
овозможено од Yahoo! Weather
НајчитаниНајкоментирани
„Маршот на Дрина“ во ОН ги навреди Бошњаците
Друштвото на иселеници од БиХ во САД тврди дека тоа е озлогласена и насилничка српска националистичка песна...
Уживам кога сум на сцена
Нина Дејан...
За „Роман на годината“ конкурираа 46 дела
Годинава во Редакцијата на „Утрински весник“ пристигнаа 15 романи повеќе од лани, што го отсликува зголемениот интерес, ...

Дневник  | Вест | Теа Модерна | Огласник24

Онлајн издание | Вести | Магазин | Спорт |
Печатено издание | Политика | Македонија | Економија | Хроника | Коментари | Свет | Култура | Спорт | Скопје | Забава | Хороскоп |