Архива Контакт Редакција Маркетинг Претплата
Барај
период од-до
-
Печатено издание
Политика Македонија Економија Хроника Коментари Свет Култура Спорт Скопје Забава Хороскоп
Забава
14.11.2012, 17:16

Што јадев вчера - Лила Стојановска, водителка

Појадок - Штом ќе ги отворам очите, јадам банана и јаболко. Потоа мусли и обезмастен јогурт.

Освен што се вкусни, го продолжуваат животот и се многу здрави.

Изедете две-три јаболка дневно и нема да имате потреба од посета на кардиолог. Истражувањата покажуваат дека само со редовно консумирање јаболка се намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Исто така, јаболката го намалуваат и нивото на холестерол и триглицеридите. Иако ова овошје содржи повеќе влакна отколку сок, и едната и другата состојка позитивно влијаат на здравјето. Јаболкото е извор на катехин, супстанција која спречува настанување рак, а според некои истражувања особено се намалува ризикот од рак на бели дробови.

Ручек - Бело месо и црвена салата

Црвената е боја на љубовта, но и на добриот апетит. Црвените продукти треба да се земаат умерено, бидејќи поттикнуваат глад. Содржат многу витамини особено А и Ц кои заедно им помагаат на клетките да се регенерираат и да придонесат за јакнење на организмот. Бојата е црвена поради антоцијанити.

Овие супстанции имаат две важни функции: поттикнуваат производство на меланин, кој ја штити кожата и се спротивставува на слободните радикали, спречувајќи го забрзаното стареење на клетките. Доматот содржи околу 93% вода што значи дека воопшто не дебели. Богат е со витамини А и Ц. Маличната и лимонската киселина го потпомагаат метаболизмот и овој вкусен зеленчук содржи ликопен, силен антиоксиданс што го забавува стареењето. Пиперката го поттикнува апетитот и не е тешко варлива како што се мисли. Треба да се јаде често, особено црвената, која содржи многу повеќе витамин Ц за разлика од зелената и жолтата.

Вечера - Тестенини и салата. Пред спиење чаша какао

Какаото е основна состојка на чоколадото, богато со антиоксиданти и има многу калциум. Се препорачува почесто пиење, да е составен дел на секое јадење, бидејќи го стабилизира нивото на холестерол. Растителните компоненти на какаото спречуваат појава на рак.

 

 


Статијата е прочитана 6445 пати.

Испрати коментар



Мушмула - Одличен сојузник во борбата за подобро здравје
Лозано и Анета Мицевска во трка за музички „Оскар“ во БиХ
Карл Лагерфилд
Студиска премиера на три нови песни од Тоше во Загреб
Се' е подготвено за „Скопски фестивал“
Враќање на добриот стар шлагер
Што прават
Не се лажам себеси, ниту глумам лудило
Колку јајца јаде принцот?
Литературен пораз од „Прасето Пепа“



CULE, 16.11.2012 00:21:52
E BOGAMI SI SE PREJALA,GLEDAJKI TE NA TV JAS MISLAM DEKA TI VOOPSTO NISTO NE JADES.

„УТРИНСКИ ВЕСНИК“
ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАНИE

  
Што прават
 


Site Meter


Време
Скопје, 4°C

Магла

Понеделник
Облачно
Макс: 13°C, Мин: 6°C

Вторник
Обилни врнежи
Макс: 12°C, Мин: 3°C
овозможено од Yahoo! Weather
НајчитаниНајкоментирани
Фељтон
Јованка Броз - Титова Совладетелка (4)
Хрушчов го викал Тито социјалистички цар. „Утрински весник“ специјално за своите читатели во целост ги објавува сите 50 продолженија на фељтонот „Јованка Броз-Титова совладетелка“
Настани
Правењето перики - доходовен бизнис
За екстензиите сите мислат дека се хит. Така, Англија е на третото место според увозот на човечка коса. Како и зад секој...

Дневник  | Вест | Теа Модерна | Огласник24

Онлајн издание | Вести | Магазин | Спорт |
Печатено издание | Политика | Македонија | Економија | Хроника | Коментари | Свет | Култура | Спорт | Скопје | Забава | Хороскоп |